Fascinantan naučni proboj: Prohodao paralizovani pacijent

invalid prohodao nauka
Pacijent, koji je zbog teške povrede kičmene moždine ostao paralizovan, uspeo je da prohoda koristeći samo štake i ortotička sredstva. Lekari su prethodno mislili da su nervi pacijenta nepovratno oštećeni.

Pacijent je ponovo prohodao zahvaljujući egzoskeletu koji je bio povezan sa njegovim mozgom, a koji je kontrolisao putem misli.

Ovaj tretman deo je pojekta Walk Again koji je pokrenuo lekarski tim iz Sao Paola u Brazilu, sa ciljem da paraplegičarima omogući da ponovo pokreću udove.

Nekoliko osoba već je uspelo da se pokrene, ali lekare je najviše iznenadilo to što je osam pacijenata uspelo da povrati osećaj dodira na područjima tela ispod onih na kojima se nalaze povrede na kičmi.

Naučnici veruju da su kod tih pacijenata pojedini nervi u moždini ostali sačuvani, a nervna veza uspela ponovo da se aktivira zahvaljujući treningu koji je doprineo plastičkom preoblikovanju koretksa, odnosno ponovnom umrežavanju određenih neuronskih kola u mozgu.

Doktor Migel Nikolelis, direktor Centra za neuroinženjering Univerziteta Djuk u SAD, rekao je da se zahvaljujući ovoj metodi sedmoro pacijenata, koji su ranije bili klasifikovani kao potpuno paralizovani, sada klasifikuju kao pacijenti sa delimičnom paralizom.

“Kod svih pacijenata primećena je manifestacija delimičnog motoričkog, taktilnog, senzornog i visceralnog oporavka funkcija”, rekao je Nikolelis.

Pacijenti su takođe uspeli da u određenom stepenu povrate kontrolu nad bešikom i crevima, a primećeno je i poboljšanje njihovih kardiovaskularnih funkcija, piše Independent.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da bi nepokretne osobe ove vesti trebalo da prime sa velikom dozom rezerve.

“Ova istraživanja se i dalje nalaze u ranoj fazi, i testiranja su do sada vršena na malom broju pacijenata sa povredom kičmene moždine. Još smo daleko od pronalaska tretmana za pacijente sa ovakvim tipom povrede koji dokazano deluje”, rekla je Rakel Siganporija, direktorka Američke asocijacije za povrede kičme (ASIA).

Izvor: B92

Nauka, Nervi, Ortotička sredstva, Paralizovan pacijent, Zdravlje

Fascinantan naučni proboj: Prohodao paralizovani pacijent

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s