Neverovatno: Zbog čega je Valjevac dao otkaz!

Foto: Privatna arhiva, Ivan Stefanović
Foto: Privatna arhiva, Ivan Stefanović

Ivan Stefanović iz Valjeva dao je otkaz u svom gradu i odlučio da peške krene u hodočašće na Svetu goru, na put dug čitavih 800 kilometara.

Stefanović se sada nalazi u Makedoniji, a kako je rekao za MONDO, dnevno prepešači i po 30 kilometara. Na hodočašće se odlučio kako bi umorio telo i „dotakao duh“, a kao neko ko mnogo voli da pešači, kaže da mu put dug 800 kilometara neće predstavljati problem.

Volim da putujem, prošle godine sam prošao kroz Evropu autostopom i to 7.000 kilometara, pa sam ovaj put hteo da uradim nešto interesantnije, da krenem peške„, započeo je svoju priču ovaj Valjevac avanturističkog duha.

On je na iskušenički put ka manastiru Hilandar na Svetoj gori krenuo 26. jula, a za jedan dan najviše je prešao 43 kilometara.

Foto: Privatna arhiva, Ivan Stefanović
Foto: Privatna arhiva, Ivan Stefanović

Na putu kroz Srbiju, kako kaže, upoznao je neverovatne ljude koji su mu velikodušno nudili pomoć, smeštaj, vodu, hranu, pa čak i novac.

Zahvaljujući lokalnim meštanima pronalazio sam prečice i rute kroz šumu i manja sela, što mi je zatno skratilo put do Divčibara i omogućilo mi da se sklonim od vozila. Pauze pravim čim osetim bol u leđima, a što se tiče ljudi, u Blacu su me zaustavili meštani pored trafike i ponudili mi smeštaj. Dobio sam stan i odmorio se dve noći, što mi je dosta značilo, jer sam taj dan prešao 30 kilometara„, rekao je Stefanović.

Foto: Privatna arhiva, Ivan Stefanović
Foto: Privatna arhiva, Ivan Stefanović

Ipak, na početku putovanja naišao je i na poteškoće – pukao mu je nosač ranca u kome ima 25 kilograma stvari koje su mu neophodne za put.

Ali, avanturista se snašao i kanapima od ležaljke uspeo je da reši problem, bar privremeno. Ovaj Valjevac koji se odlučio na dug iskušenički put, planira na Svetu goru da stigne početkom septembra.

Koliko će ostati tamo, kako kaže, zavisiće od njegove „duhovne potrebe“, ali to je tek početak njegovog putovanja.

Posle Hilandara, plan mi je da pređem još nekoliko hodočašća i organizujem humanitarnu akciju u okviru koje bih prikupljao novac za pomoć najugroženijima u Africi„, istakao je Stefanović i dodao da ima želju da napravi i emisiju o svom putovanju, međutim za to nema finansijska sredstva, kao ni opremu.

Otkaz u firmi u Valjevu dao je 13. jula samo da bi se otisnuo put Svete gore, a nakon toga sve vreme je pravio plan putovanja i pripremao se psihički i fizički.

O svom poduhvatu Ivan obaveštava porodicu, prijatelje i druge građane na svojim blogovima ivaniusblog.wordpress.com i walkingtrue.wordpress.com, kao i na Facebook stranici.

Autor: Lana Stošić
Izvor: Mondo

Avantura, Ivan Stefanović, Putovanje, Srbija, Valjevo, Zanimljovosti

Neverovatno: Zbog čega je Valjevac dao otkaz!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s