Krštenice do kraja godine u elektronskoj formi

izvodi_iz_maticne_knjige_rodjenihSvi podaci iz evidencija matičnih knjiga do kraja godine biće prepisani i prebačeni u elektronski oblik, a rok za opštine koje taj posao još nisu obavile je 28. decembar, saopšteno je danas iz resornog ministarstva.

Taj rok neće biti produžavan, izjavio je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i dodao da na sajtu Ministarstva postoji instrukcija koja olakšava ispunjenje ove obaveze.

Uspeh modernizacije jednog od najvažnijeg registra i baze podataka o građanima – matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih u Srbiji, zavisi od niza ključnih faktora počev od odgovarajućih softvera i hardvera, dobre organizacije matičnih područja i rada matičnih službi do pune podrške političkog rukovodstva opštine i grada„, rekao je on, prenosi Ministarstvo.

Bošnjak je pohvalio one lokalne samouprave koje su ovaj zadatak uspešno završile

Predstavnici tog Ministarstva su održali sastanke sa načelnicima gradskih i opštinskih uprava i ovlašćenim radnicima IKT svih upravnih okruga u Srbiji u vezi sa ovom obavezom, a po Zakonu o matičnim knjigama.

Pomoćnik ministra Natalija Pavlović Šiniković naglasila je da zaposlene u upravi na taj zadatak ne obavezuje samo Zakon o matičnim knjigama, već i volja da vođenje matičnih knjiga prati korak svih reformskih procesa, na putu ka profesionalnoj i modernoj upravi.

Nedavno je i ministarka Ana Brnabić rekla u intervjuu Tanjugu da će paradoksalna praksa da građani na šalterima dokazuju da su se rodili konačno biti iskorenjena, a važan korak je da se podaci koji su i dalje u papirnom obliku, prebace u elektronsku formu. Kad podaci budu u e-obliku, institucije će moći brže i da ih razmenjuju.

Trenutno, iako je Zakon o opštem upravom postupku donet još za mandata prethodne ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, građanima se i dalje više isplati, kad je reč o provedenom vremenu, da sami „peške“ prikupe po institucijama sva potrebna dokumenta, umesto da čekaju da te službe međusobno razmene podatke.  Ako čekaju, službenici će u većini slučajeva, umesto za tri dana, koliko je primera radi potrebno da se izda nov pasoš, koristiti maksimalan rok od 30 dana.

Upitana gde je zapelo i zašto ideja o razmeni podataka među institucijama nije zaživela i u praksi, ministarka Brnabić podvlači da je proces veoma složen, da je elektronska uprava prioritet, kao i da očekuje da će sistem konačno zaživeti za nekoliko meseci.

Elektronska uprava je jedan od prioriteta ove vlade. Ono što je prethodna vlada dobro uradila jeste usvajanje Zakona o opštem upravnom postupku. Dugo se radilo na tom zakonu, i to je više od 50 odsto posla, a sada ga treba uspešno implementirati„, rekla je Brnabić Tanjugu.

Ova stavka, nepostojanje velikog broja podataka u elektronskom obliku, malo je ukočila proces.

Mnogo podataka je i dalje, takoreći na papiru, a veliki je posao da se oni prebace u elektronsku formu„, dodala je ona ističući da je obim posla veliki.

Problem je i to što različite državne funkcije, ministarstva, agencije, lokalne samouprave imaju već svoje elektronske servise, objašnjava ona, ali je zapelo u delu što neki servisi nisu kompatibilni.

Sada bi trebalo videti koliko čiji servisi mogu da komuniciraju, da bi to zaživelo i da građani ne podnose izvod iz matične knjige rođenih, venčanih i slično. Trebalo bi da, kad odete na šalter i date zahtev za neki dokument, državni službenici mogu da komuniciraju jedni sa drugima, i da to sami prikupe. Svi ti dokumenti su već kod njih„, navodi Brnabić.

Preduslov za to je, nastavlja, kompatibilnost elektronskih servisa, o čemu se, kako je rekla, dugo nije razmišljalo.

U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj, koju je ministarka vodila do imenovanja u vladi, ističu da je suština elektronske uprave, što je bila jedna od preporuka ove organizacije za smanjenje birokratije, da državne institucije rade same, a ne da građani budu njihovi kuriri.

Izvor: Tanjug

Elektronska dokumenta, Krštenica, Matične knjige, Srbija

Krštenice do kraja godine u elektronskoj formi

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s