Nova metoda lečenja aritmije dostupna svim pacijentima

Foto: RTS Screenshoot
Foto: RTS Screenshoot

Poremećaj srčanog ritma predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. U lečenju najviše pomaže hirurgija.  Od nedavno u svetu se u lečenju srčanog ritma otišlo i korak dalje – sada oštećeno tkivo zaleđuju novom tehnologijom, krio-balonom.


Samo dve godine posle razvijenih centara u svetu i naši lekari su primenili tu novu tehnologiju koja mnogo znači, jer oko sto hiljada ljudi u Srbiji ima treperenje srčane pretkomore, koje zahteva lečenje.

Problem sa aritmijom je taj što vam ona promeni život… Nisi siguran u sebe – ne možeš ni da potrčiš, ne možeš da poneseš – ni stići ni uteći“, navodi pacijent iz Niša, Saša Marinković.

Danas jedino lekari na Institutu Dedinje krio-tehnologijom zaleđuju oštećeno tkivo. Ta procedura za njih je već rutinska metoda, koja je dostupna svim pacijentima.

Dr Dejan Kojić, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje ističe: „Imamo na raspolaganju novu krio-tehnologiju koja podrazumeva zaleđivanje tkiva srca oko plućnih vena, temperaturom od minus 40 do minus 60 stepeni krio-balonom. Procedura ima efikasnost sličnu radiofrekventnoj ablaciji, ali je najvažnija prednost što znatno kraće traje, oko sat vremena“.

Metoda je i bezbolnija, pacijent je budan i sve vreme u komunikaciji sa lekarima.

Ona je idealna za one pacijente koji imaju samo tu aritmiju – znači atrijalna fibrilacija koja kratko traje, koja je povremena i ako srce nije već uvećano zbog dugotrajne aritmije“, objašnjava dr Milosav Tomović, predsednik Radne grupe za elektrofiziologiju Srbije.

Svaki peti moždani udar uzrokovan je aritmijom, zato je od posebnog značaja redovan preventivni pregled kod kardiologa, savetuju lekari.

Radna grupa za elektrofiziologiju, Udruženje kardiologa Srbije, teži da u što većem broju centara uvede metodologiju ablacije u svoju kliničku praksu. Klinički centar u Nišu je zainteresovan da otvori svoju salu, a naš je plan da one centre koji već postoje podignemo na viši nivo, da eventualno otvorimo nove centre“, dodaje dr Tomović.

Trenutno na listama čeka više od 2.000 pacijenata – godišnje se operiše tek polovina.

Izvor: RTS

Aritmija, Hirurgija, Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, krio-balon, Srce, Zdravlje

Nova metoda lečenja aritmije dostupna svim pacijentima

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s