U Parizu otvorena izložba „Kosovo i Metohija – 10 koraka“

kosovo gazimestan bozurDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić otvorio je večeras u Kulturnom centru Srbije u Parizu izložbu „Kosovo i Metohija – 10 koraka“, poručivši da ona u najboljem svetlu pokazuje prirodu i vrednost srpskog nasleđa na KiM.


Ðurić je brojne ambasadore pri Unesku koji su prisustvovali otvaranju izložbe pozvao da nastave da poštuju univerzalne principe na koje se Srbija poziva, a koji štite i sve države od slične sudbine i napada na njihovu kulturnu baštinu. Ðurić je podsetio da je srpsko kulturno nasleđe na KiM proteklih decenija bilo meta brojnih napada, a da je najstrašnija epizoda bio martovski pogrom 2004. godine.

Naša pravoslavna crkva, država i prijatelji u međunarodnoj zajednici istrajavaju u odbrani naših spomenika. Unesko, i članstvo celovite Srbije u njemu, jedina je garancija da će to nasleđe, koje je u suštini hrišćansko, ali i univerzalno, biti zaštićeno i sačuvano za buduće generacije„, rekao je Ðurić.

On je istakao da je sudbinu svog kulturnog nasleđa na KiM dijelio i sav tamošnji srpski narod, a da razmjere te patnje ilustruje činjenica da je od preko 350.000 Srba koji su živjeli na KiM do 1999. godine, više od 247.000 i dalje raseljeno, kao što je i dalje raseljeno i 50.000 Srba koji su prije rata živeli u Prištini.

Uprkos ovom strašnom etničkom čišćenju, naše kulturno nasleđe i dalje opstaje u teškim okolnostima„, naglasio je Ðurić. Gostima, među kojima su bili ambasadori oko 40 država koje imaju glas u Unesku, obratili su se i i ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković i direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu Slavica Petrović.

Kako bi savremenom posjetiocu tematiku kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji približili na prijemčiv i upečatljiv način Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i Opština Zvečan osmislili su postavku kojom se kroz najmodernije umjetničko-tehničke metode posmatraču predstavlja razvoj kulture Kosova i Metohije od perioda antike do 20. vijeka. Izložba, osim kroz kulturnu tradiciju, posmatrače vodi kroz političku istoriju te oblasti, a primjenom najsavremenijih multimedijalnih muzeoloških tehnika i odabirom eksponata približiće temu hrišćanskog i srpskog nasleđa na KiM najširoj inostranoj publici.

Izložba na jednom mjestu objedinjuje opsežan pisani materijal, čiji su autori naši stručnjaci iz oblasti istorije, istorije umjetnosti i arheologije, fotografije i eksponate ustupljene od strane brojnih srpskih institucija kulture kao i najmoderniju tehnologiju koja posjetiocima omogućava interakciju sa sadržajem, dočarava veliko bogatstvo južne pokrajne i daje uvid u geopolitičku, sociološku i religijsku situaciju na teritoriji Kosova i Metohije.

Izvor: Nezavisne

Francuska, Izložba, Kosovo, Marko Đurić, Metohija, Nasleđe

U Parizu otvorena izložba „Kosovo i Metohija – 10 koraka“

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s