Budno oko kamere za bezbedniji boravak u školi

kamere-nadzorUskoro bi video-nadzor u školama u Srbiji trebalo da bude povezan sa policijskim stanicama. Povezivanje škola i policije će, kažu u resornom ministarstvu, pomoći da se smanji i spreči vršnjačko nasilje, ali i kriminal u školama.


Šef Odseka za suzbijanje narkomanije Policijske uprave Beograd Lambe Đorelijevski kaže za RTS da će kamere u školama pomoći u borbi protiv narkomanije, jer se narkomanska infekcija najbrže širi u školi. Dodaje da je najopasnija stvar kada su dileri u samoj školi.

Dvadeset četiri sata snimaće se školski hodnici, dvorišta, igrališta, tereni. Novost je da će sve snimke u stanici pratiti i policija. Roditelji su spokojniji.

Iz perspektive roditelja, veoma je bitno da je dete sigurno i da je kamerama sve obuhvaćeno. Kada škola prestane sa radom, bitno je da se zna šta se događa u školskom dvorištu i da se ne okupljaju sumnjiva lica„, kaže roditelj Rade Vukašinović.

Kamere su tu preventivno, a u slučaju da nastane problem, one će imati ključnu ulogu.

U ovom trenutku je škola pokrivena sa nekih 30 kamera, to je dodatno rešenje koje povećava bezbednost dece zato što, kada je škola pod video-nadzorom, vrlo često se desi da i oni bezazleni događaji i vinovnici tih događaja odustaju od mogućnosti da urade nešto„, smatra direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Zlatko Grušanović.

Više od 200 beogradskih škola snimaju kamere. Policijska stanica na Čukarici prati čak 19 osnovnih i srednjih škola.

Pored jedne slike koja pruža uvid u događanja na nekom delu ili na nekoj lokaciji unutar ili u blizini određene osnovne škole, postoji još 17 kamera čiji se snimak beleži na hardversku jedinicu. Naravno, policija će pratiti najkritičnije vremenske periode, a to je odmor. Pored sistema neposrednog praćenja i ovog sistema beleženja, važni su i drugi sistemi beleženja praćenja od strane samih škola. Po dojavi, policija će moći da zumira tu lokaciju i da izdvoji kameru i vrati snimak„, kaže pomoćnik načelnika Uprave policije MUP-a Aleksandar Vasilijević.

Kako je u prestonici, tako bi trebalo da bude i u unutrašnjosti, jer van glavnog grada su više izuzetak nego pravilo škole koje su povezane sa policijom.

Intencija MUP-a i Ministarstva prosvete posebno osnovnih i srednjih škola, lokalnih samouprava jeste da se ovi sistemi integrišu u što većem broju„, kaže Vasilijević.

Od 2002. godine o bezbednosti u školama brine i više od 370 školskih policajaca. Veće škole imaju policajca koji brine samo o njihovim đacima. Kada je reč o manjim školama, jedan školski policajac je zadužen za bezbednost dve-tri škole.

Izvor: RTS

Kamere, Nadzor, Policija, Sigurnost, Škole

Budno oko kamere za bezbedniji boravak u školi

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s