MK Fintel Wind otvorio prvi vetropark u južnom Banatu

Foto:  MK Fintel Wind
Foto: MK Fintel Wind

Kompanija MK Fintel Wind otvorila je danas prvi vetopark u južnom Banatu „La Pikolina“ u blizini Vršca, snage 6,6 megavata, koji će snabdevati oko 5.500 domaćinstava.

Vrednost investicije je oko 10 miliona evra, a otvaranju u mestu Zagajica prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić, izvršni direktor kompanije Fintel Energia S Ticijano Đovaneti i predsednik Upravnog odbora Unikredit banke za Srbiju Čila Ihaz.

Antić, koji je presekao vrpcu i označio zvaničan početak rada La Pikoline, poručio je da je to značajan dan za Srbiju i samo početak puta Srbije koja će postati ozbiljan proizvojač energije iz obnovljvih izvora.

„Ovo je drugi vetropark, mali ali značajan u naporima vlade kako bi se gradile nove elektrane iz obnovljoh izvora i kako bi svi podsticaji za ovakve projekte zaživeli i obebedili čistu energiju za građane Srbije“, rekao je Antić.

On je rekao da je u mandatu prošle i ove vlade izgrađeno skoro 80 megavata iz obnovljivih kapaciteta dodajući da status povlašćenog proizvođača ima još 12 elektrana, od čega je sedam za energiju vetra, a sve ukupno 485 megavata.

Ministar je kazao da je to dobro za budućnost Srbije ističući da će Srbija sigurno ispuniti svoju obavezu odnosno dostići do 2020. udeo od 27 odsto iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije.

Da budemo odgovorniji, održiv razvoj, koji je praćen iz obnovljivih izvora energije. MK fintel je to prepoznao i izgradio prava dva vetroparka u Srbiji. Imaćemo drastičnu ekspanziju ovakvih projekata i za tri do šest meseci imaće u izgradnji vetroparkove sa dodatnih 300 ili 400 megavata„, naveo je Antić.

Tu su osim sedam projekata iz energije vetra i dve solarne i dve mini hidroelektrane kao i ostali projekti.

Antić je izdvojio projekte „Čibuk“, Plandište“, „Košava“…

On je kazao da se za obnovljive izvore izdvaja u proseku oko 50 dinara na računu, odnosno 0,1 dinar po kilovat satu, što je zanemarljivo.

To je drugi vetropark koji je izgradila kompanija MK-Fintel Wind.

Ukupna očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je oko 20 gigavat sati (gwh).

Izgradnju je u aprilu počeo MK Fintel Wind zajednička kompanija italijanskog javnog preduzeća „Fintel energia“ i kompanije MK grupa.

U toku same izgradnje parka je bilo uposleno oko 100 ljudi raznih profila.

Do sada je proizvedeno 1,5 miliona kilovat sati (kwh) struje i danas je zavanično završen probni rad vetroparka La Pikolina i pušten je u radu u punom kapacitetu.

U planu je izgradnja još jednog vetroparka u okolini Vršca.

Reč je o projektu „Košava“ ukupne snage 117 megavata, gde će u prvoj fazi biti investirano oko 50 miliona evra.

Kada bude završen posao na tom vetroparku, samo MK grupa će proizvoditi struju snage 133 megavata, što je gotovo trećina od onoga na šta se Srbija obaveza Energetskoj zajednici.

Cilj je da naša zemlja do 2020. troši 27 odsto energije iz obnovljivih izvora. Srbija ima propisan limit od 500 megavati za struju iz vetroparka.

Prvi vetropark italijansko-srpske kompanije u Srbiji izgrađen je u blizini Kule i u njega je uloženo 15 miliona evra.

Ima snagu 9,9 megavata i godišnje će proizvoditi 27 miliona kilovat-sati zelene energije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava.

Đovaneti je rekao da će već za nekoliko meseci početi izgradnja još jednog vetroparka kod Vršca, u okviru projekta „Košava“ ukupne snage 117 megavata, koji će imati 20 vetrogeneratora.

On je dodao da će za naredne projekte biti uloženo ukupno 110 miliona evra.

„Posle skoro 10 godina od početka projekta, napravili smo nešto značajno. La Pikolina je značajan korak napred“, istkao je Đovaneti.

Grbić je naglasio da je vetropark značajan za Vojvodinu i Srbiju, kao i lokalno stanovništvo.

„Doprineće smanjenju enegetske zavisnosti od uvoza, pošto Vojvodina od 55 do 60 odsto potreba za energijom ostvarujemo van Vojvodine.

Privrednik Miodrag Kostić je vizionar i uspešni privrednik i stvaralac dodatnih vrednosti u svojoj Vojvodini i Srbiji“, naveo je Grbić.

Ihaz je rekla da je veoma ponosna što je Unikredt partner u tom projektu odnosno što je kreditima podržao razvoj zelene energije.

Ova industrija nije nova za Unikred. Imamo iskustva na sličnim projektima„, dodala je ona i najavila da će nastaviti finansijski da podržavaju slične projekte u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Ekologija, MK Fintel Wind, Struja, Vetropark, Vršac

MK Fintel Wind otvorio prvi vetropark u južnom Banatu

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s