Izložba „Blago Singidunuma“ za Dan Muzeja grada Beograda

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Izložba „Blago Singidunuma – Iz Zbirke za antiku Muzeja grada Beograda“, autora dr Slavice Krunić i Milorada Ignjatovića, biće otvorena sutra u Konaku kneginje Ljubice povodom 113 godina Muzeja grada Beograda.

Na otvaranju prisutnima će se obratiti direktor Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac, recenzent knjige „Rimski nakit u Beogradu“, naučni savetnik i rukovodilac kasno antičke zbirke u Narodnom muzeju dr Tatjana Cvetićanin, izložbu će otvoriti gradski menadžer Goran Vesić.

Najvredniji predmeti iz bogate Zbirke za antiku Muzeja grada Beograda, njih oko 200, koji će biti izloženi u Konaku kneginje Ljubice, raznovrsnošću oblika živopisno govore o zanatskim i umetničkim težnjama antičkog sveta, o vremenu u kome se na ovom prostoru rađao prvi grad, interesovanjima i kulturi njegovih stanovnika, modi, kao i o potrebi pojedinca toga doba da javno izraze svoje bogatstvo, blagostanje, zasluge i status u društvu.

Reprezentativani izbor nakita iz antičkog perioda, izrađen od zlata, srebra, dragog i poludragog kamena, staklene paste i drugih skupocenih materijala pojaviće se posle mnogo godina pred očima javnosti.

Arheološki materijal, otkriven na prostoru današnjeg Beograda i u njegovoj široj okolini, svedoči o izuzetnom razvoju pojedinih grana zanatstva i umetnosti, kao i o velikom prometu robe koji je uslovio procvat trgovine u Singidunumu.

Raznovrsnost sirovina i formi ovih predmeta, za istraživače su uvek predstavljali dodatni izazov, pre svega zbog simboličnog značenja koje ovakav nakit i pojedine njegove vrste nose u sebi.

Autori izložbe ističu da je zlato u antičkom svetu bilo ne samo metafora besmrtnosti bogova već je kao najskupoceniji metal bio gradacija bogatstva, moći i društvenog statusa vlasnika ne samo nakita već i drugih predmeta izrađenih od njega.

Stoga se, dodaju Krunić i Ignjatović, zlatni nakit tretira kao specifični oblik duhovne i materijalne kulture svakog naroda te on nije samo modni već je i staleški, porodični, kultni ili vojni simbol.

Izložbu „Blago Singidunuma – Iz Zbirke za antiku Muzeja grada Beograda“, realizovana je zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a moći će da se pogleda do 15. januara.

Izvor: Tanjug

Beograd, Blago Singidunuma, Izložba, Konak Kneginje Ljubice, Muzej grada Beograda

Izložba „Blago Singidunuma“ za Dan Muzeja grada Beograda

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s