Vukosavljević: Akcija „Negujmo srpski jezik“ u celoj zemlji

negujmosrpskijezikMinistar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević najavio je da će akcija „Negujmo srpski jezik“ biti proširena na celu zemlju i da će u tome pomoći veliki broj stručnjaka, akademika, profesora.

Ministar, koji je obišao Lebene tokomzasedanja Vlade Srbije u Nišu, podsetio je da je akcija započeta u Beogradu pre dve godine.

Ta akcija je zamišljena da se proširi i podstakne na veću brigu o našem maternjem jeziku, afirmiše kulturu govora i slične stvari„, rekao je Vukosavljević.

On je dodao da je veliki broj stručnjaka, profesora i akademika zaintersovan da se pridruži akciji koja je, kakao je ocenio, dala dobre rezultate.

Ona se sastojala u afirmisanju kutlruno istorijskog govora kroz neke jezičke nedoumicie, što su afirmisale naše poznate ličnosti koje su se pojavile na plakatima, bilbordima, u gradskom saobraćaju, gradskim ustanovama„, rekao je Vukosavljević pošto je obišao Opštinu Lebane i ustanove kulture u tom mestu.

Uskoro knjižara u svakom gradu

Ministar Vukosavljević izjavio je danas da je projekat „Knjižara u svakom gradu“, čiji je cilj da svako veće naseljeno mesto u Srbiji ima knjižaru, što sada nije slučaj, u završnoj fazi izrade.

On je dodao da će projekat biti javno objavljen za 15 do mesec dana navodeći da su već počeli intenzivni kontakti sa predstavnicima lokalnih samouprava.

To je prilika da se obogati jedna knjižarska ponuda, ali sa druge strane i da se neko skine sa spiska nezaposlenih iz lokalnih samouprava„, rekao je Vukosavljević i dodao da će nastojati da se akcija sprovede brzo i da za godinu dana veliki broj gradova i većih naselja ima barem jednu knjižaru.

Prema njegovim rečima, za par meseci videće se rezultati te akcije, zamišljene na republičkom nivou, koja je sada u povoju.

Mi smo ustanovili da postoji veliki broj gradova i naseljenih mesta sa više od 20.000 stanovnika koji nemaju nijednu knjižaru.To je poražavajuća činjenica„, ocenio je Vukosavljević prilikom posete Domu kulture Radan u Lebanu gde je obišao bioskop i biblioteku „Branko Radičević“.

Ministar je dodao da će se traziiti od lokalnih samouprava da rezumnim uslovim izdaju poslovni prostor zainteresovanim knjižarama.

Vukosavljević je prethodno razgovarao sa predsednikom Opštine Lebane i drugim lokalnim zvaničnicima.

Izvor: Tanjug

Akcija, Ministar, Negujmo srpski jezik, Vladan Vukosavljević

Vukosavljević: Akcija „Negujmo srpski jezik“ u celoj zemlji

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s