Valjevac u srcu CERN-a: Inženjer iz Srbije utiče na rad najvećeg svetskog naučnog kompleksa

Voleo bi da se vrati u Srbiju, ali ne vidi kako: Todor Todorčević
Voleo bi da se vrati u Srbiju, ali ne vidi kako: Todor Todorčević

Inženjer elektrotehnike Todor Todorčević stigao je do najveće svetske laboratorije, a od njegovog rada zavisi i kako će CERN funkcionisati.

Todorčević u CERN-u dizajnira i pravi električne energetske pretvarače koji napajaju akceleratore i magnete ovog kompleksa i predstavljaju njegovo srce i imaju pokretačku ulogu.

 Todorčević, rođeni Valjevac, posle studija i mastera na smeru Mikroračunarska elektronika na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, naučni put je preko doktorata na Tehničkom univerzitetu u Delftu u Holandiji, nastavio na francusko-švajcarskoj granici u CERN-u, gde se trenutno stvara istorija nauke.
U Holandiji sam se više bavio industrijom, a želja mi je bila da se posvetim naučnom radu, zbog čega sam ovde već godinu dana. Diznajniram i puštam u rad pretvarače koji moraju biti ekstremne preciznosti, jer čitav CERN radi kao sat – ako jedna stvar stane, sve staje. A tu je gomila akceleratora, magneta i komponenata od kojih svaki zahteva napajanje – kaže Todorčević.

Njegova sekcija proizvodi pulsni konvertor koji radi velikom snagom i koju isporučuje u ekstremno kratkom roku. Upravo ruke ovog inženjera rade na novom, četvrtom akceleratoru “Linac 4”, iz koga će uskoru krenuti čestice. Ovo je veliki projekat, jer će “Linac 4” biti prvi stepen pri ubrzavanju čestica i njegova osnovna namena je zamena “Linca 2” u cilju povećanja energije i kasnije broja sudara. Ukratko, ono što fizičari zamisle u svojim formulama Todorčević realizuje u konkretnu stvar. Kaže da cena i veličina tu nisu presudne, nego isključivo pouzdanost.

Možda bi se iznenadili da dođete u CERN i vidite opuštenu atmosferu, ali iza nje se krije naporan rad. Počinjemo u osam ujutro, a kući često dolazim uveče. Mogu da kažem da mi je radno vreme prošlo, ali to ne bi bilo fer prema mojim kolegama. Uvek se trudim da isporučim sve što se od mene traži – kaže Todorčević.

Posle tri kruga eliminacija i konačnog izbora, po ugovoru u CERN-u treba da ostane minimalno pet godina. Iako kaže kako bi voleo da se vrati u Srbiju, zasad ne vidi kako bi taj plan sproveo u delo. Kao najbitniju stvar u životu ističe podršku porodice, pogotovo supruge Milene, koja je i sama bila izuzetan student na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, gde je masterirala, a odnedavno tu je i njihova najveća sreća, ćerkica Tamara.

Struja iz morskih talasa

Todorčević uskoro treba da brani doktorat u Holandiji u sklopu kojeg je učestvovao u razvijanju uređaja za prikupljanje energije morskih talasa i pretvaranje u električnu energiju. Todorčević je radio na posebnom elektronskom energetskom pretvaraču visokog napona kako bi se struja uopšte mogla dobiti.

Autor: Aleksandar Latas
Izvor: Blic

CERN, Inžinjer elektrotehnike, Nauka, Todor Todorović, Valjevo

Valjevac u srcu CERN-a: Inženjer iz Srbije utiče na rad najvećeg svetskog naučnog kompleksa

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s