Oni se vole već 70 godina!

Slavka i Miodrag Tanasić

Zareni osmehom i sklupčani jedno uz drugo i danas pričaju o prvom susretu i odluci da ostatak života provedu zajedno, o ljubavi, poštovanju, vernosti. Kao da je juče bilo kada je Banovim Poljem odjekivala pesma i trodnevna proslava ženidbe tada dvadesetdvogodišnjeg Miodraga Tanasića sa tri godine mlađom Slavkom iz Slavonije.

Danas im je „samo“ 70 godina više, koje mere zajedničkim životom i ljubavlju, pažnjom i posvećenošću na koju su se jedno drugom zakleli pre sedam decenija.

Platinasta svadba je za mnoge neverovatan jubilej, ali za vremešne Tanasiće iz Mačve podsetnik na zajednički postignute uspehe i izgrađene vrednosti. Miodrag (92) i Slavka (89) se prisećaju da su se videli gotovo deceniju pre braka, ali se ljubav između njih dogodila nakon što ih je život slučajno spojio pedesetih godina prošlog veka.

Kada je početkom rata sa majkom izbegla iz Slavonije u Mačvu, baka Slavka nije ni slutila da će tamo naći svog životnog saputnika. Ali, to se dogodilo kada je odlučila da 1947. godine obiđe grobove najmilijih, stradalih u ratu u Banovom Polju. Tamo je i ostala. Punih sedam decenija.

Srela sam tada buduću svekrvu, kojoj sam se odmah dopala pa je uticala i na sina da me uzme za suprugu – objašnjava umilnim i toplim glasom Slavka. – I tako je Mijo odjednom hteo da ide kod moje majke da je pita, ali odmah sam mu rekla da me ne može dobiti.

Miodrag ne poriče da ruku svoje sadašnje supruge nije bilo lako dobiti. Kaže da Slavki nije mogao ni da priđe, jer je bila detinjasta, a njena majka ju je strogo patrijarhalno vaspitavala i vodila o njoj računa. Kada su pregovori urodili plodom, slavilo se, kažu, tri dana bez prestanka.

Recept za dugovečan, ali i pre svega srećan i život ispunjen ljubavlju ne kriju. Bili su složni, vodila ih je misao o napretku i uspehu svoje dece. Dogovorom su izgradili i kuću i porodicu na obostrano zadovoljstvo. I danas tako uživaju u penzionerskim danima. Srećni, nasmejani, bez briga i okruženi sa tri generacije naslednika kojima se trude da prenesu svaku iskru ljubavi i pažnje, koju i dalje gaje u sebi.

Foto „Print skrin“ RTS

Jedina želja

Bračni par Tanasić skromno govori i o svojim željama, a prva i najvažnija je da im se u dvorištu porodične kuće što češće okupljaju deca. Složan i dugovečan brak učinio je i da dvorište bude puno naslednika, s obzirom na to da Miodrag i Slavka imaju dve ćerke i jednog sina, sedmoro unučadi i čak devetoro praunučadi.

Izvor: Novosti

Mačva, Miodrag i Slavka Tanasić, Platinasta svadba
http://www.dobrevesti.info/2017/02/23/oni-se-vole-vec-70-godina/

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s