Stigao novac za novih 17.000 mesta u vrtićima

Odbor direktora Svetske banke odobrio je 47 miliona evra za projekat Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje (IPOIV) u Srbiji, koji se realizuje u saradnji sa „Novak Đoković fondacijom“, zahvaljujući čemu će broj mesta u predškolskim ustanovama u našoj zemlji biti povećan za oko 17.000.

Kako je saopšteno iz Svetske banke, Srbija se pridružila vodećim zemljama u svetu koje su posvećene ranom razvoju dece, finansirajući aktivnosti koje će doprineti boljem uspehu dece, povećanju konkurentnost srpske privrede na duži rok, njenom rastu i otvaranju novih radnih mesta.

 – Činjenica da 25 odsto dece širom sveta nema priliku da se razvija predstavlja globalnu krizu koja preti da mlade zarobi u siromaštvu i pre nego što proslave peti rođendan – rekao je predsednik Svetske banke Džim Jong Kim.

Ulaganje u dečije obrazovanje i vaspitanje, kako je istakao, ne radi se samo zato što je to dobro, već i zato što to podiže konkurentnost.

Uz rani podsticaj, dobru ishranu i redovan odlazak u predškolske ustanove deca više nauče i više zarađuju kad odrastu – naveo je Kim.

Ovim projektom se finansira povećanje broja predškolskih ustanova i rad valifikovanih vaspitača, a u okviru njega naći će se i donacije pojedinim opštinama kako bi se povećao obuhvat ugroženih grupa.

Polovina dece ne ide u vrtić

Ulaganje u rani razvoj dece na Zapadnom Balkanu nije dovoljno. Tek svako drugo dete u Srbiji je obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem. Čak i kad je reč o deci starijoj od četiri godine, pohađanje predškolskih ustanova u Srbiji je malo u odnosu na cilj od 95 odsto koji je Evropa sebi postavila da postigne do 2020. godine. U većini zemalja Evropske unije između 85 i 100 odsto dece pohađa predškolske ustanove.

Pored toga, kako se navodi u saopštenju, dostupnost predškolskog obrazovanja nije pravična u Srbiji.

Dok više od 80 odsto dece iz dobrostojećih porodica pohađa obdaništa, manje od 10 odsto njih iz siromašnih ide u predškolske ustanove. A kad je reč o Romima, tek njih šest odsto je u obdaništu. Projekat inkluzuivnog obrazovanja i vaspitanja otvoriće mogućnost svoj deci u Srbiji da pohađaju obdaništa.

Projekat, kako se dodaje, neće finansirati samo formalno obrazovanje.

Bolje zdravstvene usluge, ishrana, zaštita dece od stresa…

U bar 30 opština podržaće obuku i informisanje roditelja i vaspitača o načinima stimulisanja razvoja beba i male dece. Podržaće se i bolje zdravstvene usluge, ishrana i zaštita dece od stresa u kući i sredini u kojoj žive.

Projekat inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja proizašao je iz partnerstva Svetske banke i Novak Đoković fondacije „Od ranih pobeda korist celog života“. Kroz ovo partnerstvo prožima se ogromno znanje Svetske banke i njeni brojni programi ranog razvoja dece sa posvećenošću srpskog teniskog šampiona Novaka Đokovića da se po celom svetu promovišu socijalne i ekonomske koristi ranog razvoja dece.

Novak Đoković: Ovo je uzbudljiv dan za decu u Srbiji

Ovo je uzbudljiv dan za decu u Srbiji. Veoma smo srećni da ovaj fantastični projekat ranog razvoja dece u saradnji sa Svetskom bankom dolazi u našu zemlju. To je korak bliže ka tome da svako dete ima podjednak pristup sredstvima koja podstiču njihov rast i napredak – rekao je Novak Đoković i dodao:

Ja sam imao sreću da je uz mene bila porodica koja me voli i da sam imao podršku da kao sasvim mali sledim svoje snove, a moj tim i ‘Novak Đoković fondacija’ rade naporno da se iste osnove razviju u Srbiji tako da i drugi imaju priliku da postanu šampioni svojih snova„.

Projekat je izrađen pod rukovodstvom Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, uz saradnju sa partnerima kao što je UNICEF, Fond za otvoreno društvo, Evropska komisija i drugim partnerima koji su aktivni u ovom sektoru.

Ovaj projekat je dodatak na podršku Svetske banke Srbiji koja u ovom momentu iznosi oko 1,6 milijardi dolara za podržavanje inkluzivnog razvoja i otvaranja novih radnih mesta u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug, Blic

Deca, Novak Đoković, Srbija, vrtići
http://www.dobrevesti.info/2017/02/23/stigao-novac-za-novih-17-000-mesta-u-vrticima/

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s